18 jan. 2012

NCSE breddar sin verksamhet

NCSE (National Center for Science Education) är en amerikansk organisation som länge arbetat för bra vetenskapsundervisning i amerikanska skolor. Tidigare har fokus främst legat på att få skolor att hålla sig till vetenskaplig kunskap vad gäller livets utveckling. Här har man dokumenterat hur kreationister bytt taktik och stöpt om den gamla formen av kreationism till det som kallas "intelligent design". Genom sitt enträgna arbete har NCSE hjälpt till att vinna domstolsfall mot kristna grupper som försökt smyga in kreationism på schemat i biologiundervisningen, trots att det vetenskapliga stödet för kreationism är ungefär lika bra som det vetenskapliga stödet för astrologi.


Nu har NCSE startat ett nytt initiativ och meddelat att man breddar sitt fokus till att även inkludera klimatvetenskap. Klimatförnekare har en otäckt stor påverkan inom amerikansk politik och detta gör sig gällande även inom skolväsendet. Vill USA fortsätta att vara världens främsta vetenskapsnation går det förstås inte att ha det på det sättet i längden. Här nedanför kan ni se en informationsvideo från organisationen.

2 kommentarer:

 1. Ursäkta, men ordet ``klimatförnekare`` ger mig intrycket att vederbörande förnekar klimatet som företeelse.
  Finns det inget lämpligare ord på svenska?
  Martin

  SvaraRadera
 2. Martin: Låt mig återanvända mitt vanliga svar på den frågan, härifrån:

  "För att undvika ett vanligt missförstånd, låt mig klargöra att ordet "klimatförnekare" inte syftar på att någon skulle förneka att det existerar ett klimat – det gör ingen. Vad som förnekas är istället stora delar av den klimatvetenskapliga kunskapsmassa som forskarsamhället med stor möda producerat. (Klimatförnekarna själva brukar föredra ordet "klimatskeptiker". Det ordet är emellertid klart olämpligt då det felaktigt för tankarna till den sunda skepsis som karaktäriserar god vetenskap. En sådan skepsis innebär bland annat att man granskar och ifrågasätter sina egna metoder, resultat och teser med samma allvar som andras – i bjärt kontrast mot den pseudo-skepsis som [...] klimatförnekare bedriver, och som innebär att man okritiskt torgför varje tillstymmelse till argument och varje one-liner som synes tala för den egna, på förhand bestämda, ståndpunkten."

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet