6 apr. 2014

Årets arktiska ismaximum

Enligt NSIDC nåddes årets ismaximum i Arktis den 21 mars. Årets maximum är det femte lägsta som uppmätts, 14.91 miljoner kvadratkilometer.



16 kommentarer:

  1. Ni kommenterar inte Antarktis så mycket här?

    SvaraRadera
  2. Förändringarna vid Antarktis är betydligt mindre än de vid Arktis.

    SvaraRadera
  3. Är det inte så att förändringarna vid Antarktis inte alls är så små men går åt andra hållet? Faktiskt verkar det vara isrekord för de sista 30 åren just nu (för årstiden). Havsisen globalt sett minskar då inte, det kan vi väl vara överens om?

    SvaraRadera
  4. Ökning vid Antarktis har en midnre magnitud än minskningen vid Arktis, och det finns en långsiktig negativ trend för den globala havsisen.

    SvaraRadera
  5. Tack för svaret. Jag antar att man kan räkna på olika sätt. Skulle ni säga att diagrammen här är fel:
    http://sunshinehours.wordpress.com/2014/04/10/sea-ice-update-april-10-2014-global-sea-ice-over-1000000-sq-km-above-normal/
    Var hittar man korrekta data om det är fel?
    Som lekman med nyvunnet klimatintresse vill jag också tacka för en intressant blogg med många kunniga skribenter!

    SvaraRadera
  6. Den sidan visar bara två månader av året. Här är från samma blogg, men med data för hela året. Lägg märket till den stora minskningen under sensommaren/hösten.

    SvaraRadera
  7. Arktis september-havsis krymper med en trend på 13,7% per decennium eller - 97 000 km2/år. Antarktis september-havsis ökar med en trend på 1,1% per decennium eller 18 000 km2/år.
    (Se här)

    Arktis mars-havsis har minskat med 2,6% per decennium eller -40 000 km2/år medan Antarktis mars-havsis har ökat med 4,5% per decennium eller 19 000 km2/år
    (se här)

    Ett tips till dig Anonym som just blivit intresserad av klimatet. De bästa analyserna hittar på siter som NASA, NSDIC, SMHI mfl. Vill du bli förvillad finns ju annars uppenbart ideologiska bloggar som Sunshine hours och dess gelikar. Måste fråga varför valde du just referens till den och inte de som faktiskt studerar havsisen?

    SvaraRadera
  8. Hej Anders, jag undrar varför du undrar då det uppenbarligen är riktiga data enligt Lars, eller? Men tack för tipsen, ska absolut kolla in dessa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De data som bloggaren åter verkar vara korrekta (från NOAA), men hans/hennes egna "analyser" är tyvärr inte mycket att hänga i granen.

      Radera
    2. ...som bloggaren återger...

      Radera
  9. Stämmer det alltså att jordens totala isyta är större än genomsnittligt? Jag tycker inte det är märkligt om det minskar is på ena polen och ökar is på andra, snarare känns det naturligt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just nu, ja, men den mesta av tiden är den under genomsnittet, särskilt sommar - höst. Om allt hade varit som vanligt, så hade isen varit över genomsnittet lika ofta som under det.

      Man måste också tänka på att den arktiska isen inte kan variera så väldigt mycket under vintern-våren, eftersom arktiska oceanen är omgiven av land på de flesta håll, och brukar vara ganska full med is vid den här tiden (utom där den möter Atlanten). Volymen för den arktiska isen har däremot minskat stadigt för året om.

      Radera
    2. Isen på Antarktis verka variera mer mellan år. Jag tycker det är övertygande att det är en trend för isens maximala årliga utbredning i Arktis sedan slutet av 70-talet, men det är inte lika övertygande att det är en trend för Antarkis.
      Någon gång i slutet av 1800 talet tror jag det fanns lika lite is på Arktis som nu, eftersom Vega kunde gå norr om EuroAsiaen från Ocean till Ocean (nordostpassagen) men detta var inte möjligt igen förrän ganska nyligen.


      Radera
    3. Vad jag tog upp eftersom isen omkring Antarktis fördes på tal - variationerna mellan år av utbredningen i Arktis och Antarktis - fann jag en beskrivning på http://www.smhi.se/kunskapsbanken/skillnader-mellan-havsisen-i-arktis-och-antarktis-1.33172 Sommarisen får inte signifikant större utbredning i Antarktis, så man kan inte dra stora växlar på den svaga trenden till ökning. För Arktis minskar både sommar och vinteris starkt signifikant med tiden. Men för Antarktis fanns det en visserligen liten men ändå signifkant förstoring av istäcket med tiden när det är som störst på året, vad nu det kan bero på.

      Nordostpassagen kunde nog ha sina variationer och när den utnyttjades första gången kunde vara gynnsamma år jämfört med "slumpvariationer" fram till kanske 1980, men det verkar av de uppsatser du delade med dig av att efter säg 1980 borde den blivit uthålligt framkomligare.

      Radera
    4. Anonym:
      "Jag tycker inte det är märkligt om det minskar is på ena polen och ökar is på andra, snarare känns det naturligt?"
      Varför känns detta naturligt samtidigt som globala medeltemperaturen ökar? Hur tänker du då?

      DagL:
      Wikipedia har en intressant sida om olika expeditioner genom historien. Det kan vara värt att notera att Nordenskiöld-expeditionen frös in från hösten 1878 till sommaren 1879

      Radera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet