6 mars 2016

Uppvärmningen av haven: motsatsen till paus

Den här figuren kommer från en artikel som uppskattar hur havens värmeinnehåll har förändrats under ett och ett halvt sekel.  Den visar det förändrade värmeinnehållet på olika djup (0-700 m, 700-2000 m samt 2000 m och mer). Man bedömer att ungefär halva uppvärmningen har skett sedan 1997.

Man konstaterar också att observationer och modeller stämmer överens för havens uppvärmning. I nästa figur ser vi jämförelser mellan CMIP5-modeller (svart/grått för modellgenomsnittet) och olika sammanställningar av observationer (andra färger).
  Det ligger en viss ironi i att halva uppvärmningen beräknas  har skett sedan just 1997 - det är ett år som 'klimatskeptiker' ofta har använt som startpunkt för den förmenta 'pausen' i den globala uppvärmningen.  Haven - där c:a 93% av värmen hamnar - berättar en helt annan historia.

Källor
Peter J. Gleckler, Paul J. Durack, Ronald J. Stouffer, Gregory C. Johnson & Chris E. Forest (2016). Industrial-era global ocean heat uptake doubles in recent decades. Nature Climate Change.

Författarnas webbsida med information om artikeln (inkl länkar till en pressrelease och en FAQ).

Kommentar på Yale Climate Connection.



1 kommentar:

  1. @ Uppsala

    Her er jeg igjen efter en datakollaps.

    Hva som ikke synes å komme frem her og som jeg efterhvert holder som en hovedforklaring, er dette at havet representerer over 90% av systemets varmekapasitet og at varmeovergangen fra atmosfære til hav har begynt å gå raskere i senere år, la oss si ved sterkere vinder. Forutsetter vi da en jevn og svakt akselererende oppvarming så rimer det pent med havoppvarmingen.

    Værste svakhet med "modellene" tror jeg er at man opptil nylig mistydet og feiltydet varmeovergangen fra atmosfære til hav og holdt den for å være konstant og lineær. Og neste svakhet og feil, tillat meg å si det, er at man holder klimaresponsen Delta T / CO2 dobling for å være en konstant størrelse for alle verdier av CO2. Der tror jeg vannets og skyenes termostaterende og kjølende effekt vil inntre i vesentlig økende grad på sikt.

    Et godt råd fra meg til alle klimasurrealister er derfor at de må slutte å prutte ned klimaresponsen av alle krefter, og heller godta at den i dag er ca 3 deg / dobling men vil kunne avta vesentlig når man kommer opp i 2-3 ganger førindustrialt innhold.

    Vi ser på Fig 1 at vulkanene har en klar og markant kortvarig svovel og støv- virkning. Der vil man kunne få et sjokk når Kina og India for alvor begynner å shrubbe sine kullkraftverk.

    Det er forskjell på rederiene har jeg sagt før, og den svenske Stena- linjen var en værsting. DFDS danskebåten og Color- line Kielerferga gikk derimot med nesten klar eksos. Det står faktisk i tidlige IPCC- rapporter at billigste bunkersolje ( la oss si 5% svovel eller mer,...) er klimanøytralt og nærmest noe kjølende.

    Nå isommer trodde jeg Color line hadde begynt å fuele med billigste sort de og. Men røken, som var hvit, løste seg helt opp igjen i luften. Og da har de begynt å shrubbe. Hvilket er noe nytt.

    Man må vite at store cruise- skip skal ha passasjerer på dekk, og da er det ikke greit med den eksosen.

    SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet