7 jan. 2017

Läs om klimatmodeller

Nyfiken på ur klimatmodeller fungerar? Nu finns en hel bok tillgänglig som "open access". Demystifying Climate Models är en guide till klimatmodeller och eras användning riktad till ickeexperten.

Book Demystifying Climate Models: A Users Guide to Earth System Models by Andrew Gettelman

Ladda ner e-boken här.

6 kommentarer:

 1. Tack. Skall försöka ta mig an detta.

  SvaraRadera
 2. @ Uppsala
  Det er bare jeg og LBt som følger med her, og begge er vi utkastet fra "KU".

  Dette med "Modeller" er en nyere perversjon og utskeielse, hedenskap. Det er synd imot det annet bud i loven, hvilket straffer seg i 3.dje og 4.de ledd.

  Jeg har både Albert Einsteins og Niels Bohrs ord for dette, begge var jøder, hva har vi dem for?

  Men det er forholdet mellom teori og praksis, der bør man ikke begynne å bygge LEGO for eksempel, eller drive med Virtual reality.
  S.K.

  SvaraRadera
 3. Vi hade väl varit någonstans i 70-talets värld eller möjligen i början av 80-talet om vi inte fått tillgång till vad datorers simulering och beräkning ger. LEGO är väl närmast något vi som mötte produkten i början av 50-talet fortfarande har svårt att skilja oss från och även om Mindstorm under 90-talet gav den tidens blivande superprogrammerare en attraktiv och lärorik miljö för den robotisering som nu breder ut sig så är det sen 5 år tillbaka Mindcraft som gäller och idag genom projekt Malmö och AI något för dagens tonåringar och yngre att ta till sig.

  Vill vi förstå vad vår fossila livsstil kan tänkas få för konsekvenser om 50-100-200 år och därefter är det bara datorsimuleringar som gäller. Dagens modeller har fövisso sina brister och begränsningar och nya är önsvärda. Vägen dit kan emellertid bara gå över utveckling steg för steg. Att avvisa modeller är att säga ”det var bättre förr” och stanna med 50-talet som modell. Det är väl just detta SI, KU, SD, Brexit, Puttin, Trump bla handlar om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför är femtiotalet så bespottat?

   Universal Declaration of Human Rights - 1948
   Genevekonventionerna - 1949
   Helsingforsdeklarationen - 1964

   https://en.wikipedia.org/wiki/Corporate_tax_in_the_United_States#/media/File:US_Effective_Corporate_Tax_Rate_1947-2011_v2.jpg

   Trump och c:o vill snarare vrida tillbaka klockan till Charles Dickens.

   Radera
  2. Det var inget fel på 50-talet, tvärtom det var då de första stegen togs mot den extrema utveckling halvledartekniken och datoriseringen inneburit. Stanna i 50-talets värld med dess enkla transistor och Besk-dator är en helt annan sak.

   Trump drömmer sig tillbaka till tiden med Regan, Putin till tiden före Regan. Brexit-anhägana till ett avlägset Storbrittanien och SD till vår storhetstid för nu mer än 300 år sen. Resten drömmer väl om sin barndom eller den tid då de tyckte de gjorde stordåd som yrkesverksamma.

   Radera
  3. Og hva er så galt med Charles Dickens?

   Jeg har et forslag. Jeg husker ikke hvilket teaterstykke det var, men det var en synder som var kommet til helvete, og Helvete var et lite rom med mange hyllemeter Charles Dickens og bare Charles Dickens, hvor han skulle sitte og lese Charles Dickens til evig tid.

   Radera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet