23 maj 2019

”Lyssna på Greta Thunberg – makthavarna är nakna””Vi klarar inte att möta klimatförändringarna som en samling individer, det är storskaliga politiska initiativ som krävs, om energislag, skatteväxling och internationellt bistånd. Istället får vi signalpolitik.”

Så skriver jag idag på SVT Opinion, apropå Times utnämnande av Greta Thunberg till "Nästa generations ledare" med foto på omslaget och allt.

5 kommentarer:

 1. Lysande en 5-årig guru. Ja det lär ju öveertyga tvivlare.För att inte tala om att skapa konsensus kring lösnigar. Eller inte!!

  Tobbe

  SvaraRadera
 2. Vilken idiot jag är som kommenterar inlägg mitt i natten. Hajade ju inte alls vad Patrik skrev.

  "Tobbe"

  SvaraRadera
 3. 15 årig guru skulle det stå. Är det meningen att det skall övertyga någon om något. Vad kommer detta att leda till om inte mera symbolpolitik och mer skepsis.

  "Sanningsägare" jaha är det sant att vi bara har ett år på oss om vi ska ha någon framtid alls.

  Dwt Patrik skrev konkret var mycket bra. Men borde inte barnpredikanter förbli ett fenomen för amerikanska väckelsekristna.

  "Tobbe"

  SvaraRadera
 4. Patrik Lindenfors,
  Du skrev: "Där borde klimatforskarnas huvudroll i dramat egentligen ta slut. Vetenskapen är gjord, konsekvenserna kända, problembeskrivningen klar."

  Enligt IPCC ligger med 66 % sannolikhet den transienta klimatkänsligheten mellan 1 C och 2,5 C och jämviktsklimatkänsligheten mellan 1,5 och 4,5 C för en fördubbling av koldioxidhalten i atmosfären. Om känsligheten är i den övre delen i intervallen är katastrofen redan här och om den ligger i den undre delen finns hyfsat med tid för åtgärder. Tyvärr har osäkerheten om intervallen inte förändrats de senaste 30 åren. Därför måste forskningen fortsätta.

  SvaraRadera
 5. Både Greta T och Patrik L menar att forskarvärlden för länge sen levererat vad den styrande vuxenvärlden behöver för att agera. Båda vill se handling. För klimatskojarna passar däremot beskrivningen "gott om tid" eller "för sent" som hand i handske.

  Nu är väl emellertid den naturliga slutsatsen att verkligheten finns någonstans mellan ytterligheterna och att det är hög tid att agera för att åtminstone mildra skadeverkningarna. Greta T ser nog för egen del 1,5-gränsen som förlorad och 2-gränsen som hotad.

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet