Begreppet ”troll” torde vara välkänt för det flesta bloggläsare: en person som skriver debattinlägg på Internet med avsikt att reta upp andra läsare. Ett troll har ingen avsikt att bidraga konstruktivt till diskussionen utan är snarare ute efter att förstöra den. Det här inlägget handlar om ett mindre känt sorts troll: det så kallade tontrollet.
Tontrollet är på sätt och vis motsatsen till det mer vanliga provokativa trollet: tontrollet vill att alla synpunkter ska få höras, och att ingen ska angripas. Tontrollet uttrycker oro över den hårda tonen i diskussionen. Och visst finns det goda skäl att beklaga tonen i många diskussioner – man behöver inte vara tontroll för att göra det. Om fler personer sade ifrån när någon går över gränsen skulle detta förmodligen göra internet trevligare. Men sådana invändningar kan också användas för att ställa meningsmotståndare i dålig dager, och för att öppna fältet för den andra sortens troll som är svåra att hålla kort om man är alltför snäll. De kan användas för att avvärja berättigad kritik, som när man beklagar sig över ”personangrepp” för att man omnämns med namn när ens argument kritiseras.
Så hur känner man igen ett tontroll? Hur skiljer man på tontrollet och någon som är uppriktigt bekymrad över tonen på diskussionen? I många fall kan det vara mycket svårt att göra, men en viktig ledtråd är asymmetri. Någon som reagerar starkt på (påstådda) övergrepp från ena sidan men ignorerar eller slätar över övergrepp från andra sidan kan vara ett tontroll. I viss mån är det naturligt att man reagerar starkare när man upplever att någon man sympatiserar med angrips på ett orättvist sätt, men om asymmetrin blir för stor så finns det skäl att ifrågasätta det ärliga i uppsåtet. I synnerhet gäller det om personen själv ifråga använder sig, eller vid andra tillfällen har använt sig av grova retoriska figurer. Ett tontroll kan också vara en person som beklagar sig över skarpt formulerad kritik som riktas mot det själv och meningsfränder, men som på sin egen blogg tillåter rena smädelser, inklusive negativa uttalanden om enskilda personers mentala hälsa, jämförelser med nazistledare, eller tal om att efterlevande kommer att utföra vissa kroppsfunktioner på utpekade personers gravar när dessa har avlidit. I ett sådant fall är asymmetrin så stor att man kan vara tämligen säker på att det rör sig om ett tontroll.
Men hur bemöter då man ett tontroll? Det finns fyra grundregler. För det första, ge inte tontrollet ammunition i onödan. Använd t ex inte ett alltför grovt språk. Det är ofta lätt att bli provocerad, särskilt av den provokativa sortens troll (som kan leva i symbios med tontrollen) men försök hålla huvudet kallt. Ibland har tontrollet faktiskt rätt – bjud inte på det. Dessutom finns det andra goda skäl att hålla en hyfsad ton.
Detta ska dock inte leda till att man inte vågar yttra skarp men berättigad kritik. Så den andra regeln är att påpeka för tontrollet att det finns skäl för sådan kritik. Ibland måste man få kalla en lögn för en lögn, som när någon ”skeptiker” för hundrade gången påstår att ”Climategate” bevisar att forskarna fuskar. Den tredje regeln är att påpeka tontrollets asymmetriska förhållande till (påstådda) övergrepp från den egna respektive den andra sidan, om det finns tillfälle för det. Med andra ord: dra fram tontrollet i solen.
Den fjärde och viktigaste regeln gäller för alla troll: ödsla inte för mycket tid på trollet. Inlåt dig inte i långdragna diskussioner. Troll är tidstjuvar!
Illustrationen ovan är gjord av den norske konstnären Andreas Bloch.
Bo Jonsson på bloggen Piprök ger ett exempel på vad ett tontroll kan låta passera från den egna sidan.
Offtopic med politik, inte vetenskap.
SvaraRaderaFinns även spamtroll (men jag länkar nog mig själv bara varannan månad), och här en New Jersey-guvernör som ger igen efter att någon klagar på dennes alltför konfronterande ton. Ganska skicklig kommunikatör.
Kloka råd. Här är en komplettering vad gäller exemplet med lögn. Eftersom det ordet i vardagsspråket är liktydigt med medvetet osant påstående uttalat med (klandervärd) avsikt att vilseleda, brukar jag aldrig använda det i debatt-sammanhang. Det är nämligen mycket sällan det finns kontrollerbara skäl att tro att debattörer ljuger på detta sätt. Räcker med att framhålla påståendets oriktighet och att det trots många påpekanden om detta upprepas.
SvaraRaderaKära UI,
SvaraRaderaMan får inte heller glömma Disruptive Trolls - trollsorten som tar upp tid, tröttar ut och sliter sönder debatten och mot- debattörerna främst genom att i störningssyfte ta upp gamla tillbakavisade trådar, argument och ämnen trots vissheten om att åter bli tillbakavisad. Även tekniken att byta position, byta ämne och märka ord kännetecknar denna kategori sagoväsen som förnöjt arbetar med långsam uttröttning som medel. Motivet är nytta för det högre målet...
t ex att bibehålla och stärka
en politisk höger. I vårt ämne,
den antropogena uppvärmningen, är det alldeles tydligt, om man studerar kommentarsfältet på
TCS att politisk höger dominerar starkt den sida som stödjer en förnekande hållning. Kommentarerna ångar vänsterhat i stor utsträckning.
ThC. Ja, så finns förstås De-som-bevisar-att-man-själv-har-fel-trollen och frågan är om inte de är det värsta! ;) ;) ;)
SvaraRaderaÄr ni tondöva ?
SvaraRadera/trollet
Skulle vilja säga att Lars definition av ett tontroll passar väldigt bra in på hans egen text.
SvaraRaderaSom man känner sig själv känner man andra, kan man sammafatta det med.
Jag känner igen det ThC redovisar. Ett välkänt ljud hos disruptive troll är ordföljden: Läs här, här, här och här. Där varje "här" är en länk tillbaka till ett obevisat påstående som med 100% säkerhet tillbakavisats redan tidigare.
SvaraRaderaOjdå, jag höll med ThC eftersom jag menade att han så träffsäkert beskrev UI's anhängare men jag förstår nu efter att funderat igenom vad han menade med vänsterhat hos TCS att han, trots att det borde vara omöjligt, riktade kritik mot TCS med sin ytterst exakta beskrivning av UI som beskrivning. märkligt hur totalt olika man kan uppfatta saker.
SvaraRaderaHej Magnus
SvaraRaderaNu blir jag nyfiken. Var i Lars inlägg finns det tecken på ton-trolleri?
mvh
/Cecilia
Cecilia,
SvaraRaderaJag råkar nog avslöja mig på slutet när jag, efter att ha beklagat mig över den elaka tonen på skepitkerbloggar, kallar namngivna skeptiker för "stålkäftade helvetesdemoner som sprutar nazi-napalm på gulliga kattungar."
Förlåt, det gjorde jag inte alls. Det måste ha varit en tidigare version jag tänkte på.
SvaraRaderaSedan är det säkert också så, att trollen, speciellt tontrollen, ofta inte är medvetna om vad de gör; de glider mycket hellre och oftare in i hyfs-diskussioner, (och i att ställa samma frågor som de redan fått svar på femtio gånger förut), än diskuterar jobbiga kluriga sakfrågor, läser vetenskapliga artiklar, går in på detaljfrågor, etc. Och det är förmodligen rätt omedvetet det där typiska med att vara väldigt tillåtande med ena sidans ad hominem,
SvaraRaderamedan man knappt kan läsa en mening från andra sidan innan man skjuter in sig på något känsloord som den debattören råkat använda, mitt bland alla sakdetaljer.
Exempel taget ur luften:
Ena debattören skriver: "...men fattar du inte att [en massa sakdetaljer, formler etc]?"
Och motdebattören svarar: "Varför tror du jag är korkad så att du behöver använda ordet "fattar" när du pratar med mig??" [utan att kommentera någon annan del av vad den första debattören skrev]
och så kommer allt att handla om det där inte så jättefräcka men dock inte helt artiga/stilfulla ordvalet "fattar", istället för besvärliga sakfrågor.
/C
Z, har jag uppfattat dig rätt i att du försöker återge en diskussion som kan låta ungefär så här mellan A och B?
SvaraRaderaA:"Jamen att inte tillstå att koldioxidhalten bevisligen drivit upp temperaturen och att den kommer att fortsätta stiga avsevärt mycket mer, och att det oundvikligen leder till katastrof på många fronter gör dig till en ohederlig lögnare."
B:"Nej, jag ser inte korrelationen, ifrågasätter temperaturmätningarna och gillar inte att på grundval av detta kallas, varken ohederlig eller lögnare, det kan vara så men mycket talar emot och det återstår att bevisa"
Nope, jag menade som jag skrev: att person B överhuvudtaget inte kommenterar sakfrågan utan hänger upp sig på inte så allvarliga känslosamma ordval.
SvaraRadera'ohederlig lögnare' spelar förresten i en annan liga än 'fattar du inte att...'
(att säga att någon ljuger bör man endast drista sig till att göra i de fall då man är personligen väl förtrogen med motpartens (Bs) debattstil sedan lång tid tillbaka, och är säker på sin sak, samt kan peka ut motsägelsen ifråga)
mvh
/C
Z, jaha, fel av mig då. Jag känner inte riktigt igen situationen du beskrev. Försökte bara koppla det till något man känner igen.
SvaraRaderaJag borde ha nämnt att tontrollet kan överdriva eller rent av hitta på "övergrepp" från den andra sidan. T ex kan tontrollet hävda att personer på den andra sidan aldrig kommer med sakargument, utan bara med ad hominem och anklagelser om lögner.
SvaraRaderaKul med en referens till Piprök.
SvaraRaderaTontrollet Bo i högform ... alla andra är så dumma men själv duger invektiv som förnekardrottningen, klimathaverister, pöbelhopen
Joh 8:7 "Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen..."
Jag tycker nog att det som Bo Jonsson kritiserar är värre än det han själv skriver. Asymmetri-villkoret är inte uppfyllt.
SvaraRaderaMånga troll låter sin politiska övertygelse leda dem även i vetenskapsfrågor vilket gör att helt ovetenskapliga frågor som moralisk skuld och högmod går före fall argument på felaktiga grunder tillskrivs relevans.
SvaraRaderaDessa troll fyller alla kommentators fälten i Klotet, DN och SvD.
Robert W
"Jag borde ha nämnt att tontrollet kan överdriva eller rent av hitta på "övergrepp" från den andra sidan. T ex kan tontrollet hävda att personer på den andra sidan aldrig kommer med sakargument, utan bara med ad hominem och anklagelser om lögner."
SvaraRaderaOch vad är det Lars och UI ägnar dagarna åt...?!
Magnus,
SvaraRaderaVänligen läs våra inlägg innan du kommer med påståenden om vad vi gör hela dagarna.