1 apr. 2011

Om Uppsalainitiativets politiska hemvister

Upplagd 1 april
Bilden symboliserar hur jorden kan kylas (blå färg) om vi övergår till icke-fossila teknologier (hammare & skära). Mänskligheten bör också övergå till en helt vegetarisk kost (sädesaxen). Solens ljus (gult) påverkar inte klimatet.

Vi skriver inte så mycket om politik här på Uppsalainitiativet, men vi vet att många av våra läsare är nyfikna på var vi egentligen hör hemma politiskt. Varför gillar vi inte senator Inhofe? Varför vill vi inte komma på Freedom Fest 2011? Det kanske inte endast beror på att vi tycker att namnet är ett språkligt missfoster. Varför har vi inte recenserat Ayn Rands "Och Världen Skälvde"? Beror det på vi är en hop vänsterextremister? Här kommer den osminkade sanningen om Uppsalainitiativets olika medlemmars politiska uppfattningar.

Calle:
"Jag har alltid haft hjärtat till vänster. Ett starkt samhälle, med en stark miljövård, det är vad jag tror på. Som i gamla Östtyskland, även om inte allt var bra där. Men där fanns det inga miljöproblem, minsann! Där fanns det ingen global uppvärmning."

Magnus:
"Mänskligheten står inför sin största utmaning någonsin, och dagens politiska strukturer räcker inte till för att hantera den. Alla nationer tar bara hänsyn till sina egna kortsiktiga intressen. Vad som behövs är en global styrning av världens ekonomier. En slag världsregering, ledd av FN och IPCC och Världsnaturfonden. Det är det enda som kan avvärja katastrofen. Och Maurice Strong och Romklubben måste också vara med och leda. George Soros, Bilderberggruppen, Google, Anders Wijkman, Karin Bojs, Barack Obama. Hmm, vi kanske skulle ha flera världsregeringar så att alla får plats."

Lars:
"Energipolitiken är nyckeln till framtiden. Jag vill att år 2020 ska all energi i Sverige produceras med vindkraft. Jag vet att det låter mycket, men ett sådant mål skulle bli en fantastisk stimulans för vindkraftindustrin. Sverige skulle kunna bli världsledande, vi skulle kunna gå om danskarna. Nej, jag har inte betalt av vindkraftindustrin att säga detta, även om det hade varit trevligt, he he. De har inte råd att anställa bloggare. Ännu"

Olle:
"Jag brukar likna mig själv vid en vattenmelon: grön på utsidan, röd på insidan, och med små svarta kärnor. Vattenmeloner är förresten utmärkt mat - klimatvänliga och nyttiga. Jag tycker att vi ska ha högre skatter och mer statlig styrning. Och jag tycker att nätet är alldeles för fritt. Det är inte bra att vem som helst kan skriva vad han/hon tycker. Det finns så många som inte tycker som jag, t o m andra professorer, och det borde man sätta stopp för."

Anders E:
"Jag vänder mig mot konsumismen i det västerländska samhället. Alla tänker bara på det materiella. Köp, köp, köp! Världens resurser räcker inte till. Själv förbrukar jag inga resurser, utan jag återanvänder allt. Jag bär kläder som är vävda av mitt eget hår, och min veganska mat odlar jag i krukor på min balkong, gödslade med mina egna restprodukter. Och jag är lika lycklig för det. Jag vill att alla ska leva som jag. Det borde vara lag på det. Inga TV, inga bilar, inga köpcenter."

Kim:
"Jag var i många år miljöpartist, men miljöpartiets förborgning har gjort mig besviken. Därför har jag varit med och grundat Miljövänsterpartiet. Men även de ville inte gå tillräckligt långt, så därför grundade jag de Gröna Khmererna. Vår ideologi är att djur och växter är viktigare än människor. Vi har ett jättebra program, fast det är hemligt tills vi har tagit makten."

Per:
"OK, jag är inte så väldigt politiskt intresserad. Ärligt talat är mitt intresse mer av ekonomiskt natur. Jag säljer utsläppsrätter till senildementa åldringar. Nämnde jag förresten att Al Gore är min stora idol? När jag har tjänat tillräcklig mycket tänker jag också köpa ett flygplan."

Mia:
"Sedan jag slutade mitt arbete som informatör för GRU (Sovjets militära underrättelsetjänst) har jag ägnat min tid åt att undergräva det kapitalistiska systemet inifrån. Den västerländska demokratin är svag och lätt att manipulera med våra sofistikerade propagandametoder. Global uppvärmning, ha! I Sibirien är det kallt! Soldaty! Pobeda u nas v rukash!"

Erik:
"Jag är katastrofist-alarmist-panikist-apokalysist (KAPA). Min ideologi är att allt är farligt och kommer att gå åt helvete. Därför är jag emot allt. Vi måste ta till drastiska och drakoniska åtgärder mot allt!"

Z:
"På 1400-talen var koldioxidkoncentrationen i atmosfären ungefär 280 ppm. Det var kallt och skönt, och folk visste sin plats. Vi hade effektiva sätt att ta hand om dem som avvek från den rätta läran i stället för detta eviga käbbel som det blir idag. Genom att under loppet av ett par år stänga ner all elförsörjning kan vi stoppa den destruktiva Upplysningen - både bildligt och bokstavligt. Earth Hour - Every Hour!"¨

Patrik:
"Jag är Wicca. Jag dyrkar moder Gaia. Moder Gaia är vredgad nu, för vi släpper ut en massa onaturlig koldioxid i luften. Därför måste vi visa att vi ångrar oss. Alla världsledare borde dansa för att blidka moder Gaia. I månskenet. Och så blir man lycklig av dans. Magiska svampar!"

Anders M:
"Jag är känd som en lågt meriterad politisk aktivist på vänsterkanten som försöker utnyttja vetenskapliga argument för att komma åt personer med åsikter som jag inte gillar. Men egentligen är jag någonting helt annat. Jag är en kommunistisk mullvad, Talpa europaea. Mitt politiska mål är att ta över ytvärlden med hjälp av min Röda Mullvadsarmé. Men då måste mänskligheten försvagas först. Utan olja och kol så är ni hjälplösa mot våra mäktiga klor. Den 1 april slår vi till."

Som synes finns en rad olika politiska uppfattningar representerade inom Uppsalainitiativet. Här hittar man nästan allt förutom högerextermister. Men det gör inget att vi tycker olika om politik: det viktiga är att det råder konsensus om vetenskapen.

22 kommentarer:

 1. Fint att ni berättar var ni står politiskt, inspirerande!
  Här några korta ord om mig:
  Står något till vänster om mitten i SSP (Svenska Stalinist Partiet), har en fantastiskt borstig mustasch, och får min lön av IPCC.
  Har mångårig erfarenhet av strutsjakt, och har sen länge (under falskt namn) arbetat som infiltratör i Stolpskotts Initiativet.

  SvaraRadera
 2. Vad var de vi sa......
  ;-)

  SvaraRadera
 3. Ha, ha! Underbart!

  Ha en trevlig helg, allihop!

  Med vänlig hälsning,
  PMA

  SvaraRadera
 4. Själv jobbar jag för Illuminati. Det är inte så att vi bryr oss om klimatet i sig, men vi är i krig på liv och död med rymdödlorna som försöker ta över jorden. De är kallblodiga och vill värma jorden så mycket som möjligt, och därför vill vi få det kallare!

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Det här var ett helt underbart initiativ som hela världssamfundet har väntat på länge.
  Jag befarar dock att denna första dag i andra kvartalet kan spela er ett spratt. Men grattis ändå ;)

  SvaraRadera
 7. Jag är glad att jag i bloggposten fick tillfälle att lyfta fram problemet med den vildvuxna åsiktsfloran på Internet. Situationens allvar kan inte nog understrykas. En viktig åtgärd i syfte att få bukt med problemet vore om vi i UI fick mandat att censurera inte bara vår egen blogg, utan också alla andra bloggar.

  SvaraRadera
 8. Förstår att det är ett skämt men tror dock att det ligger en del sanning i det också.

  SvaraRadera
 9. illuminatus.bloggplatsen.se

  SvaraRadera
 10. Hej UI! Tack för ett superkul inlägg!
  Men en mindre kul kommentar 1 april 2011 09:50
  Den är ett led i en viss persons trakasserier av mig, som började på min blogg, men nu tydligen spillt över på mina "grannbloggar". Skulle ni vilja vara snälla och radera den smaklösa kommentaren?

  SvaraRadera
 11. Thomas Claesson1 april 2011 14:44

  Flute behövs. Nån skojar...snälla...berätta att det var ett skämt. Jag har inga problem med att känna mig lurad.
  Inte första gången.

  Kunde t ex aldrig ha föreställt mig att ni skulle vara ett sånt inkrökt hjärntvättat rödgrönt zombiegäng som nu kommer ur klädkammarn...

  ThC

  Trost det:

  Tack som faaan UI!

  SvaraRadera
 12. Thomas Claesson1 april 2011 14:58

  Phu....tack Flute....fan...jag mådde lite illa ett tag.
  Råa kommentarer kan jag ta emot och jag ser gärna dum ut offentligt och råa skämt kan jag ta som åskådare i detta fall men...om du ursäktar:

  Du är ett jävligt bra bokmärke på min skärm. I klass med UI och Znet (ok det sista var slirigt smicker).

  Hoppas du kan nita den jäveln...

  SvaraRadera
 13. Tänk - det var ju det jag misstänkte!

  SvaraRadera
 14. Anonym 12.38,
  Jo, jag har känt mig ovanligt sugen på daggmask sista tiden...

  SvaraRadera
 15. Haha, klockrent! Alla fördomar kom med i en enda kommentar. Underbart :)

  Ha en skön kväll! :)

  SvaraRadera
 16. Vill opponera mot vad ni påstår om hammaren och skäran - icke-fossila teknologier? Hur tänkte ni gå till väga för att tillverka verktygen - bryta malm och puffa på, och knacka med handkraft? ;) Känns som ett stort steg tillbaka i utvecklingen.

  SvaraRadera
 17. Fredrik - bryta ny malm, hur tänker du nu? Återvinning är melodin! "De skall smida om sina svärd till plogbillar och sina spjut till vingårdsknivar."

  SvaraRadera
 18. Ni kanske känner mig under mitt rätta namn

  Det är rätt att göra uppror!

  Subcommendante Olof

  SvaraRadera
 19. Fredrik,

  Det finns ju träkol!

  SvaraRadera
 20. Med dessa deklarationer framstår mittfåran i svensk klimatpolitik som högerextrem. Uppsalainitiativet riskerar att hamna i Ingenmansland, där argumenten blir kontraproduktiva och inte leder nånstans - jfr begreppet avgrundsvänster.

  SvaraRadera
 21. Holmfrid - i skenet av eftertankens kranka blekhet förefaller det som du har rätt. Igår däremot, kändes allt så självklart. Säg den lycka som vara för evigt...

  (Kolla datumet på posten)

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet