1 okt. 2011

Sydsvenskan: Klimathotet i skuggan

Med anledning av att Al Gore och Hans Blix talar på Nya Stadion i Malmö så handlar dagens huvudledare i Sydsvenskan om varför det är så tyst om klimatförändringarna:

Behovet av kraftfulla klimatpolitiska åtgärder är uppenbart. Men den politiska viljan är svag.
Eurokrisen stjäl uppmärksamhet från övriga frågor inom EU och klimathotet har tonats ned i unionens retorik.
Världens näst största koldioxidproducent, USA, har egna ekonomiska problem att hantera. Och ledande republikanska kandidater till nästa års presidentval tvivlar på växthuseffekten. Enligt Gallup tror nu bara 50 procent av amerikanerna att människan ligger bakom klimatförändringarna. Motsvarande siffra 2007 var 61 procent.
Andreas Carlgren (C) – miljöminister till häromdagen – ser möjligheterna till större framsteg vid klimatmötet i sydafrikanska Durban i december som ”mycket begränsade”.
Det har han dessvärre fog för.
Även i svensk politik tycks ansträngningarna minska. Regeringen drar nu in klimatpengar som flera myndigheter fått på senare år.
Klimatförändringarna kommer främst att drabba framtida generationer, medan den ekonomiska krisen är här och nu. Det innebär egentligen  inte att vi är moraliskt berättigade i att strunta i problemet med klimatförändringarna, men det kan kännas lockande att använda ekonomin som ursäkt för att skjuta klimatproblemet framför oss så att mer av det hamnar i knäet på våra efterkommande.

Den här teckningen av Magnus Bard i DN ger ett annat exempel på den "intergenerationella stormen".

4 kommentarer:

 1. Det är en händelse, som ser ut som en tanke, att Al Gore och Hans Blix var med på samma evenemang. Al Gore representerar på något sätt de politiker, även om Gore har gedigna kunskaper i ämnet (de överdrifter Gore beskylls för är en piss i havet jämfört med de lögner klimatförvillarna åstadkommer), som tar klimatförändringar och fakta på allvar.

  Hans Blix representerar de ämbetsmän som också tog fakta på allvar.

  Båda två har fått lida, världen ännu mer, för den den propagandaindustri som huserar i USA. Det land som så självuppoffrande ställde upp för att rensa Europa från nazismen lämnar spelrum åt vetenskapsförakt och dunkla religiösa motiv (eller är det kanske oljan?).

  Hans Blix hade ett elände med delar av det republikanska USA, där man ansåg att Irak förfogade över massförstörelsevapen, och FN var inkompetenta som inte hittade dessa.

  Samma senatorer då, Inhofe är väl det bästa exemplet, understödda av inte minst Fox News (en nyhetskanal som Nordkorea har en del att lära av då det gäller politisk propaganda), som nu, vill få det till att forskare fuskat för att visa på en global uppvärmning. Fox News visste precis som senator Inhofe att det fanns massförstörelsevapen i Irak ...

  Att bloggen The Climate Scam länkar till Inhofe press logg visar med önskvärd tydlighet vilken vikt personerna där lägger vid sanningen.

  Kampen mot klimatforskare och vetenskap följer samma mönster som det fåfänga sökandet efter massförstörelsevapen, fast än värre. Hittar du inget så leta bättre, finns där ingen detalj i de vetenskapliga publikationerna som det går att anmärka på, så försök att via domstol få ut forskarens privata e-post. Om inte annat för att symbolhandlingen att kräva ut e-posten skapar en bild av att det skulle kunna vara något skumt ...

  Det är så dom arbetar. Klimatförvillare är ett snällt ord. Skulle Inhofe komma över Phil Jones kalsonger, skulle han ligga på knä med förstoringsglas för att leta något som kan användas mot Jones som forskare. Hittar Inhofe inget kommer han ändå att säga att han sett tecken på att Jones bidragit till växthuseffekten genom onödiga metanutsläpp.

  SvaraRadera
 2. Bo

  Jag kan gå i god för att du är en varmt uppskattad kommentator på UI. Vad gäller din aktuella kommentar 12:57 kan jag för egen del säga att jag gillar de inledande 85 procenten av kommentaren, medan avslutningen däremot enligt min mening inte riktigt hör hemma på UI. Vi bör avhålla oss från spekulationer om vad Senator James Inhofe (eller vem annan som helst) gör i andra människors underkläder. Detta för den sakliga diskussionens skull, samt för att hålla ett rejält säkerhetsavstånd ned till tonen på bloggar som t.ex. The Climate Scam. Dessutom är ju spekulationen i detta fall helt onödig, ty för att belägga att Inhofe är rutten ända in i märgen behövs ju inga spekulationer, utan det räcker mer än väl att hålla sig till sådant han faktiskt gjort.

  SvaraRadera
 3. Självklart har du rätt Olle. Litterära stilmedel är svåra att plocka in i den här diskussionen. Att hitta en analogi till att Inhofe & Co verkligen gör allt för att misskreditera klimatforskare, även attacker mot privatlivet, går helt enkelt inte. Verkligheten är så grov att den inte går att skruva ytterligare.

  SvaraRadera
 4. En dokumentär som har bäring på det geopolitiska spelet efter WWII och händelserna efter 9/11:

  "Why we fight" (http://www.imdb.com/title/tt0436971/)
  http://video.google.com/videoplay?docid=9219858826421983682

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet