19 juni 2012

Varma maj

Vi upplevde här i Sverige en ganska normal maj. Dock var maj globalt en rekordmånad enligt NOAAs statistik. Årets maj var hade den näst högsta globala medeltemperaturen för månaden (endast slagen av maj 2010) sedan mätningarna började. Högsta medeltemperaturen på norra halvklotet samt högsta land-medeltemperaturen för månaden maj.
Under vintern var det La Nina förhållanden i Stilla havet som försvagades och övergick till neutralt under våren. Enligt NOAA är det 50% sannolikhet för El Nino i höst.

7 kommentarer:

 1. Jag måste fråga:

  Om Sverige hade en normal (något under) maj, varför visar NOAAs karta 1-2 grader varmare än normalt över Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är kartan från SMHI över avvikelsen från normalvärdet i maj från länken i texten. Tycker den stämmer bra med NOAAs En blå prick i sv norrland och en röd i södra Sverige.
   Upplösningarna för SMHI och NOAA skiljer ju också en hel del och NOAA...

   Radera
  2. Ignorera "och NOAA..." redigeringsmiss

   Radera
 2. Fast enl. dagens DN verkar juni istället bli något av rekord i både kyla och regn i Sverige. I Stockholm var det t.o.m. kallare den 2 juni (Stockholmsmaran..) än på julafton 2011 enl. SMHI.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Regnandet i juni var rekordartat på många håll men även om juni var relativt kylig så var temperaturen inte exceptionellt låg se: http://www.svt.se/2.52865/1.2819164/juni_2012

   Radera
 3. Lennart W
  När det slås värmerekord beror det på AGW. Köldrekord är däremot bara väder. ;-)

  //KF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värmerekord respektive köldrekord är helt ointressanta, om de inte är exceptionella. Jämför du antalet värmerekord i förhållande till antalet köldrekord blir bilden lite klarare.

   Hur har den bilden sett ut de senaste åren (eller decennierna om du så vill)?

   Radera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet