29 nov. 2009

Konspirationsteorier bakom Climategate

Uppsalainitiativets Per Edman skriver på Newsmill under rubriken "Klimatbloggarna: konspirationsteorier bakom Climategate":

Det går säkert att hitta oförsiktiga formuleringar i femton års mailväxling mellan kollegor - hårda ord, facktermer, fikonspråk - men inte ens de som helst av allt vill hitta konspirationen har hittat något sådant i den enorma mängd e-post som stulits. För i så fall, tro mig, hade det synts i tidningsrubrikerna.

Det finns ett mönster i galenskapen pseudovetenskap. Det mönstret är att alltid hävda att något fattas, att något döljs. Detta är inte första gånger forskare anklagas för att hålla tillbaka data. Oavsett vilken data som lämnas ut finns det tydligen alltid mer som fattas. För fem år sedan krävdes att Michael Mann skulle lämna ut sin programkod och data. Det gjorde han. Det räckte inte och kritiken fortsatte. För ett par år sedan krävdes att GISTEMP-datan och programkoden skulle utlämnas. Det gjordes då också. Det räckte inte heller och kritiken fortsätter ändå.

För att ytterligare gå de intresserade till mötes har de på Real Climate lagt upp en sida med länkar till mängder av viktiga datakällor och programkoder och de kommer att fortsätta att utveckla denna. Vi hoppas att de får ett tack och erkännande för sin ansträngning av alla engagerade "klimatskeptiker".

Notera:
Då det finns en artikel om e-poststölden här så kommer debatten kring denna att hänvisas till detta inlägg. Pers artikel kommenteras lämpligen på Newsmill. Tack skickas naturligtvis direkt till Real Climate.