17 dec. 2009

Nyhet om torka

World Meteorological Organisation (WMO) har kommit överens om att använda ett standardiserat index för att beskriva meteorologisk torka. Indexet heter SPI.
Det finns tre typer av torka
  • meteorologisk torka - lägre nederbörd än normalt
  • agrikulturell torka - torka som påverkar skördar och annan matframställning
  • hydrologisk torka - torka som påverkar grundvatten, sjöar och andra vattenmagasin
Liknande index är planerade för de två sista typerna som meteorologisk torka leder till om den är bestående under en längre tid. Syftet är att förbättra observationssystemen kring torka och möjligheterna att förutse kommande torka. Det senare ger möjligheter att sätta in kompensatoriska åtgärder i tid. Arbetet kring torka är viktigt då 82% av världens jordbruksmark är regnbevattnad, de övriga 18% har konstbevattning, och ökad torka drabbar därför jordbruket kraftigt.

Bakgrunden är att både observationer och klimatmodeller visar en trend med ökad uttorkning av jordarna i stora delar av världen beroende på en kombination av framför allt avskogning och global uppvärmning. Sedan 1970-talet har ytan av de mycket torra områdena ökat från drygt 10% till ca 30% av landytan.

Bilden visar trenderna i jordens fuktighet 1900-2002

Den pågående uppvärmningen leder till att luften kan innehålla mer fukt (Ca 7% mer per grad. Sambandet kallas Clausius-Clapeyron-ekvationen.) vilket i sin tur gör att marken torkas ut mer när det inte regnar samtidigt som det finns mer fukt tillgänglig i början av ett regnväder. Regnvädren i torra områden tenderar att bli kraftigare men kortvarigare.

Läs mer i IPCC AR4 WG1 kap. 3.3

3 kommentarer:

  1. Att mer vatten förångas då det blir varmare, vilket det blev mellan ~1975-2000, är väl helt naturligt gissar jag.

    Men ni skriver:
    "Bakgrunden är att både observationer och klimatmodeller visar en trend med ökad uttorkning av jordarna i stora delar av världen beroende på en kombination av framför allt avskogning och global uppvärmning."
    Kan ni ge siffror för hur stor del man anser beror på avskogning och hur stor del man anser beror på ökande temperaturer?

    SvaraRadera
  2. Patrik,
    Nej. Det är olika i olika delar av världen. Läs gärna referensen.

    SvaraRadera
  3. Att det är olika i olika delar av världen kunde jag nog räkna ut själv, men det brukar ju vara populärt i dessa tider att tala om globala värden på saker

    Eller finns det ingen sådan sammanställning?

    Visst kan jag kolla i referensen men vilken?

    SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet