6 okt. 2010

Enkla men i grunden felaktiga argument

När man t ex tittar på diskussionen som klimatforskaren Stephen Schneider hade med 52 klimatskeptiker är det slående hur samma gamla enkla men i grunden felaktiga "skeptiker"-argument återkommer hela tiden. Just deras enkelhet gör dem lätta att falla för, även för personer som inte är förnekare. Därför tänkte jag att det kan vara värt att ägna lite bloggutrymme åt denna typ av argument. Vi kan ju ta den kanske allra vanligaste invändningen:
”Klimatet har alltid förändrats!”
Det är visserligen riktigt, men klimatet förändras för att något får det att förändras. Det kan bland annat vara ändringar i jordaxelns lutning (som styr istiderna), i den direkta solstrålningen, eller i halterna av växthusgaser eller partiklar i luften (aerosoler) från vulkaner och förbränning. Man kan titta på hur dessa orsaker spelar in för en viss tid. Solstrålningen ökade något under första halvan av 1900-talet, men har sedan dess mest legat still. Under 1900-talet har växthusgaserna, däribland koldioxiden, ökat rejält och verkat uppvärmande, och aerosoler (bl a från industriella utsläpp) har verkat avkylande. Figuren här nedan visar hur en vetenskaplig studie uppskattar de olika orsakernas inverkan under 1900-talet. Temperaturen visas med den svarta kurven i bilden ovan (läs av mot skalan till vänster), och påverkan från koldioxid och andra växthusgaser visas med den blå kurvan (läs av mot skalan till höger).
Det finns ett antal närliggande argument som kan bemötas med ungefär samma förklaringar:
”Förändringen i koldioxid och i temperatur stämmer inte överrens”.
De stiger båda två, men temperaturen stiger i mer ojämn takt. Det beror på att det finns andra saker utöver koldioxiden som påverkar temperaturen.
”Har alla naturliga klimatorsaker plötsligt slutat att fungera, så att det bara är koldioxiden som driver klimatet nu? Det är absurt!”
Nej, de är fortfarande aktiva, men just nu är det växthusgaserna som dominerar som orsak.
”OK, så både koldioxidhalten och temperaturen ökar. Men det bevisar inte att det förra orsakar det senare.”
Skälet till att ökningarna hänger ihop är att koldioxid är en växthusgas, som fångar upp utgående värmestrålning från marken och ger ifrån sig den åt alla håll (även tillbaka mot marken). Det finns alltså en fysikalisk mekanism bakom sambandet mellan koldioxid och temperatur. Denna mekanism har man känt till  sedan 1800-talet.
”Man säger att det är koldioxiden som orsakat uppvärmningen bara för att man inte hittar någon naturlig förklaring.”
Det är naturligtvis intressant att naturliga förklaringar inte räcker till, men det utgör långt ifrån hela bevisningen. Det viktigaste är att det finns en fysikalisk mekanism som kopplar halten av koldioxid till temperaturen.

11 kommentarer:

 1. Kanske något att fundera på!

  http://www.geolsoc.org.uk/gsl/site/GSL/lang/en/page7209.html

  SvaraRadera
 2. Anonym, har du läst svaret på insändaren? Kanske något att fundera på.

  SvaraRadera
 3. ”Klimatet har alltid förändrats!”

  Det på något sätt självklara svaret är väl att det inte är klimatet vi är oroliga för utan den mänskliga civilisationen. Och sett ur det perspektivet har *inte* klimatet förändrats så här mycket, någonsin. Det är en klen tröst att klimatet tidigare har förändrats lika mycket om det just denna gång innebär att vår på tå balanserande kultur ramlar på näsan.

  SvaraRadera
 4. Kim,jo klimatet har varierat mer under mänsklig tid mwp och lilla istiden är klara bevis för det dessutom är vi mäniskor mästare på anpassning det är därför vi finns och lever på så varierande platser över hela jordklotet.

  SvaraRadera
 5. Anonym @ 6 OKTOBER 2010 14:52 skrev:
  "Kanske något att fundera på!"
  Redan i inledningen av den artikeln förstår man att skribenten är någon som totalt missuppfattat klimatforskningen:
  "Alarm started with ‘global warming’ but since the Earth failed to warm in the past 10 years it changed to ‘climate change” and most recently to “carbon pollution.”"
  Kanske något att fundera på för Anonym, att någon som så uppenbart är fel ute vad gäller den globala uppvärmningen inte har begripit alla mekanismer. Att man dessutom beskyller gedigen forskning för det ovanstående känns inte seriöst - mer som den vanliga politiskt färgade smutskastningen.

  Med vänlig hälsning,
  PMA

  SvaraRadera
 6. Anonym @ 6 OKTOBER 2010 14:52,
  Jag blev nyfiken på författaren av artikeln du hänvisade till, så jag kikade på vem han var. Cliff Oliver är en geovetare som skrivit bra böcker om vulkanism, vittring och plattektonik.
  Men han verkar aldrig ha forskat i klimat, och har sin aktiva forskartid bakom sig. Han sitter i rådgivarpanelen för Australian Climate Science Coalition, en förnekarorganisation med starka kopplingar till konservativa propagandainstitut. Vidare har han på senare tid publicerat flera artiklar med samma typ av vetenskapligt felaktiga och politiskt färgade innehåll som den du hittat.

  För att sammanfatta: förnekande utan vetenskaplig grund - det bara försöker ser ut som vetenskap.

  Med vänlig hälsning,
  PMA

  SvaraRadera
 7. PMA 7 oktober, så man skulle alltså kunna påstå att Cliff Oliver försöker sig på något klimatvetenskapligt bedrägligt, eller en "climatescam"?

  SvaraRadera
 8. Anonym @ 7 OKTOBER 2010 18:08 skrev:
  "PMA 7 oktober, så man skulle alltså kunna påstå att Cliff Oliver försöker sig på något klimatvetenskapligt bedrägligt, eller en "climatescam"?"
  Jag vet för lite om honom personligen för att kunna säga om karl'n begriper vad han gör, eller inte. I och med att han sitter med där han gör, så utgår han förmodligen från någon form av politiskt patos. Så ger han sig med den utgångspunkten in på vetenskapliga områden han inte behärskar. Det blir aldrig bra.

  Med vänlig hälsning,
  PMA

  SvaraRadera
 9. Ni missade några argument, många skeptiker säger att co2 atomens förmåga att absorbera värme avtar logaritmiskt och att den redan vid 350ppm i princip maxat ut sin förmåga.

  En annan grej man hör är att vattenånga inte nödvändigt ger positiv feedback utan tvärtom.

  SvaraRadera
 10. Anonym 09:39,

  Ja, det finns många fler "enkla men fel" argument, som vi nog kommer att ta upp i senare inlägg.

  SvaraRadera
 11. Om vi nu inte redan tagit upp dem
  Koldioxiden: här
  Vattenånga och återkoppling: här

  Hoppas de ger något matnyttigt.

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet