12 dec. 2010

Globalt och lokalt - temperaturer i Europa och världen

Årets november är bland de allra varmaste åtminstone under den tid som vi har tillförlitliga temperaturmätningar. Enligt GISS analys den varmaste. Samtidigt har vi i norra Europa haft det ovanligt kyligt. I Europa har det varit ner till 4 grader under normala novembermedlet medan norra Kanada haft en november med upp till 10 grader över normalt i de nordöstra delarna.

En stor del av den Kanadensiska värmen hänger säkerligen ihop med att Hudson Bay fortfarande var isfritt under november. Detta är ett exempel på den stora inverkan som avsmältning av Arktis havsis får för omgivande områden.

Den Europeiska kylan är troligen en effekt av den Arktiska oscilationen som ger stora variationer mellan olika vintrar i vår del av världen. Men även här kan förändringarna i Arktis ha en roll.

Läs gärna mer i GISS artikeln
2010 — Global Temperature and Europe's Frigid Air

5 kommentarer:

  1. Hej hur kommer det sig att giss resultat skiljer sig från de andra hadcrut, uas och rss. se länk: http://stevengoddard.wordpress.com/2010/12/11/giss-temperatures-out-of-line-with-the-rest-of-the-world/

    Hälsningar
    Robert W

    SvaraRadera
  2. Man kan säga att AO är i relation med NAO (North Atlantic Oscillation).Den visar sig i att tryckskillnaden mellan lågtrycket över Island och högtrycket över Azorerna varierar. Man brukar säga att när skillnaden är liten så är den i negativ fas och tvärt om. Det senaste året har NAO legat i negativ fas i stort. Detta betyder att varma västvindar har tagit en sydligare bana om oss och då möjliggjort att kall luft från Arktis strömmar ner över Sverige och Nord-Europa.

    SvaraRadera
  3. Robert W, det är för att Goddard har ritat den grafen själv, utan att ta hänsyn till offset. Kolla kommentarerna till bloggposten du länkar till, där signaturerna John Finn, Warm och Owen förklarar problemet.

    SvaraRadera
  4. Rober W,
    Det finns en UI-post som beskriver de olika temperaturserierna och vad som verkligen skiljer dem åt. Läs gärna här

    SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet