1 jan. 2011

Nordin om förvillarpriset.

Professor Ingemar Nordin från Stockholmsinitiativet har skrivit ett inlägg på Newsmill med anledning av att Stockholmsinitiativet har tilldelats priset ”Årets förvillare” av föreningen Vetenskap och Folkbildning. I det inlägget lyckats Nordin bevisa att priset var mycket välförtjänt. Här är några smakprov på den Nordinska retoriken.
” Det sägs t.ex. att det måste vara något psykologiskt fel med skeptiker eftersom de tänker annorlunda.”
"Inte heller politikerna ger oss några bidrag. Egentligen finns det inte någon större skillnad mellan de olika partierna. Alla har precis samma politiskt korrekta uppfattning i klimatfrågan. Och det finns heller inga avvikande röster i riksdagen som vi kan se. Alla tycker precis likadant om att alla bör hålla sig till den rätta Klimatläran. Och skulle det mot förmodan finnas någon riksdagsman eller -kvinna med en avvikande uppfattning så har denne person självbevarelsedrift nog att hålla sådana hädiska tankar för sig själv.”
Jaså?
”I våra öron är "förnekare" en ganska avslöjande benämning, och en bekräftelse på att många idag betraktar den ortodoxa teorin om koldioxidens påverkan på klimatet som en religion snarare än som en vetenskap.”
”Det kanske kommer som en chock för styrelsen för VoF att höra att det handlar om hundratals, kanske tusentals forskare världen över som inte tror på de modeller och de prognoser för de närmsta 100 åren som FN:s klimatpanel har utfärdat.”
Länken i citatet är till en rapport av Marc Morano, tidigare den republikanske senatorn James Inhofes högra hand. Moranos karriär tog fart i samband med ”Swiftboat”-kampanjen mot Kerry 2004, och han har bl a sagt att klimatforskare bör piskas. Rapporten i sig är ett omkok på ett antal tidigare ordentligt diskrediterade listor.
”Vi har för länge sedan gett upp hoppet om storstadsmedierna, så därför har vi skapat oss egna kanaler på det förkättrade nätet.”
Jaså? (Och den listan är ändå ofullständig om man räknar in allt som SIs enskilda medlemmar har publicerat på debattsidor mm.)
”Vi beklagar också att politiken har trängt in i de vetenskapliga akademierna och att forskningspengar blivit viktigare än att upprätthålla en god forskningssed. Vi tror att det är mycket denna politisering av vetenskapen som korrumperat stora delar av just klimatforskningen.”
Och det bästa till sist:
”Hade detta varit medeltiden så hade vi förmodligen blivit brända på bål.”

14 kommentarer:

 1. Vilken cirkus, sidospåret med Smålandspostens hockeybloggares privata åretskvinna/blogg "pris" har också tagit fart. Nu tycker Maggie att ifrågasättande av tidningens standarder är förtal. Magnus tar upp bra poänger om huruvida det verkligen inte finns en enda kvinna i hela landet som bidragit mer till samhället än att driva en blogg, en blogg inte mindre vars enda raison d'etre är att säga B när etablerad vetenskap säger A och där tonen är så låg att innehavaren tvingats äska om bättring (det må vara en god insats)

  SvaraRadera
 2. Bara för att klargöra så är denna Magnus inte jag...

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Undrar om det är tillåtet att som "klimatskeptiker" skriva inlägg här?

  Fullt tillåtet på TCS (The Climate Scam) så det borde det vara här också...eller?

  SvaraRadera
 4. Jan,
  Du är välkommen vad du än kallar dig bara du följer modereringspolicyns regler och är intresserad av att bidra till ett konstruktivt samtal.

  SvaraRadera
 5. Ni är underbara på Uppsalainitiativet! Härligt, fortsätt så... :-)
  Christer Borg

  SvaraRadera
 6. Det var väl snarast så att de som vittnade falskt var de som fick andra brända.

  Mina historiska kunskaper är lite skrala men förekom det verkligen att visgossarna brändes på bål?

  SvaraRadera
 7. Jag fattar inte att ni förärar en sådan patetisk figur som Nordin med ett inlägg!
  Men jag antar att även stollarna måste ges möjlighet att försvara sig. Bra bemött, tack för att ni orkar.
  Gott nytt år.

  SvaraRadera
 8. @Anonym 1 Januari 19:56
  Citat från Thauersköld Crusells text:
  "Vi kommer att skriva om allt möjligt på klimathimlen, men min målsättning inför det kommande året är också att bredda The Climate Scam till att handla mer och mer om andra miljö- och hållbarhetsfrågor."

  Min dystra gissning är att man förbereder en bredare attack på all forskning och vetenskap som har betydelse för samhällets beslut i miljöfrågor.

  Med vänlig hälsning,
  PMA

  SvaraRadera
 9. Anonym 11:35,
  Jag medger att det är lite som att skjuta fiskar i en tunna...

  SvaraRadera
 10. PMA,
  Mina gissning är att det handlar om att spela ut andra miljöproblem mot den globala uppvärmningen. Jag förväntar mig inte att de kommer att ta upp miljöproblem relaterade till kol och olja...

  SvaraRadera
 11. Det finns ju viktiga miljöproblem att ta upp för Maggie&co, som vindkraftsverkens förfulande inverkan på miljön t ex. Kolgruvor och oljeriggar är däremot vackra, eller i alla fall är de någon annanstans.

  SvaraRadera
 12. PMA och Thomas,
  Ni får gärna fortsätta funderingarna om TCS nya inriktning i Öppen tråd.

  SvaraRadera
 13. Just på TCS är det inte särskilt kul att komma med någon åsikt som inte faller Maggie samt hangarounds på läppen. Har provat några gånger. Det urartar omgående i rejäla personangrepp. Extremt tråkigt för att inte tala om att det är olagligt och Maggie är ansvarig utgivare. Suck...

  SvaraRadera
 14. Anonym,

  ”Det urartar omgående i rejäla personangrepp. Extremt tråkigt för att inte tala om att det är olagligt...”

  Personangrepp är inte i allmänhet olagligt. Däremot är personangrepp ett argumentationsfel, dvs. ett personangrepp är ogiltigt som motargument mot ett sakligt argument.

  Så om man blir bemött med personangrepp så beror detta oftast på att den man debatterar med inte har några sakliga motargument att komma med.

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet