11 juni 2015

Ett meningslöst svammel


Det följande är satir och avspeglar inte skribentens eller bloggens faktiska åsikter. 

Från Sahlgrenska till Karolinska, från läkarkåren till Inspektionen för vård och omsorg, från vänster till höger. Överallt samma budskap: cancer måste behandlas med cellgifter, strålning och kirurgi. Detta kallas konsensus och är mycket farligtVad händer med de stackare som vill bota sina cancerpatienter med kollodialt silver, raw food-dieter eller kalla vinterbad? Knappt en dag hinner gå innan de blir trakasserade av socialstyrelsen eller mästrade av kollegor med den rätta tron. Hur ska en fritänkare någonsin kunna ändra medicinska ställningstaganden om gediget och mångårigt vetenskapligt arbete av den samlade forskarkåren ges större tyngd än en ny idé som på grund av komplexa omständigheter av komplicerad natur är omöjlig att bevisa?

I sin enögda enfaldighet förkastar etablissemanget botemedel såsom frekvensterapi, intravenösa injektioner av bikarbonat, vitaminkurer och mineraltillskott.  Dessa metoder saknar vetenskaplig grund, säger man. Men vad är vetenskap egentligen? Det vi är överens om är vetenskap är vetenskap. En social konstruktion! Alltså kan vetenskap inte säga oss något över huvud taget om vilka behandlingsmetoder som är bäst.

Sanningen är att etablissemangets behandlingar är vanskliga ingrepp. Strålning och cellgifter ger håravfall och mag-tarmbesvär och vid kirurgiska ingrepp uppstår lätt blödningar. Ändå bekostas dessa påhitt med skattemedel. Detta visar tydligt hur läkare och politiker lever efter devisen "Varför tänka själv, när man kan tycka som alla andra?".

Hur kan vi förresten utgå från att cancer är skadligt över huvud taget? Jag har själv googlat på det, och cancer är inget annat än en tillväxt av celler. Men faktum är att celler är kroppens beståndsdelar. Celler är i sanning en välsignelse för mänskligheten. De innehåller både mitokondrier och ribosomer, livsviktiga för vår ämnesomsättning och kroppsuppbyggnad. Varför utgår vi då från att en smula celltillväxt så småningom försätter individen i ett tillstånd av somatisk termodynamisk jämvikt med sin omgivning, det vi i folkmun kallar "att vara död"? Detta är något som vetenskapen misslyckats med att bevisa. Man måste acceptera att mellan mikro och makro ligger ett skikt av ovetbarhet, ogenomträngligt för vetenskapen. En epistemologisk gräns. 

Vi kan alltså konstatera att det hot som vi dagligen serveras om cancerns skadeverkningar är tagna ur luften. Och om det ändå skulle vara skadligt så finns det inget som säger att en C-vitamintablett skulle fungera sämre än kemoterapi. Detta baserar jag inte på några expertutlåtanden eller vetenskaplig information. Nej, jag tänker efter på egen hand. Klokskap är en förunderlig egenskap och behöver inte motiveras. Det är tur att denna blogg finns, som en sällsynt fristad för oss som vågar hålla ett öppet sinne i denna och liknande frågor.

8 kommentarer:

 1. Ibland är jag lite förvånad att så många cancerskrämmare hänger här. visst finns det trollen. De kan vara tröttsamma. Men de kan också pigga upp och bekräfta ens fördomar om inte annat.

  Men, som sagt, de mer vanliga cancerskrämmarna. Varför hänger en del här så mycket. Det finns säkert många anledningar. En del kanske tror de kan omvända oss. För egen del så skulle jag tro att det är ganska hopplöst fall. Att omvända oss alla skulle behövas ett mirakel.

  För det mesta så blir de tystare och tystare för att sedan försvinna helt. Har de ändrat sig djupt där inne någonstans. Vi lär aldrig få veta. Förhoppningsvis har ett frö såtts och man vet aldrig vad som kommer av det.

  Sedan har vi några få fall där man faktiskt har fått så mycket insikt, mycket tack vare denna sida, att man ändrar position. De har en bit kvar att bli fullfjädrad skeptiker men de blir mer återhållsamma.

  Att vara skeptiker är något helt annat än vad de tror eller fått lära sig. Vi är inge grupp utan individer som självständigt kommit fram till mer eller mindre samma slutsats. Det är cancerskrämseln som förenar oss här. I andra ämnen kan vi lika gärna slita strupen av varandra. Men med viss respekt. För vi förstår oss på skeptiker. Lika barn leka bäst.

  Om vi skall vända på det så har jag lika svårt att förstå auktoritetstro. För mig är det obegripligt förhållningssätt. visst du kan inte veta allt så ibland måste man bara positionera sig. Med det sagt så måste det ju bli besvärligt att argumentera. Vad finns bakom argumentationen. Blind tro lär vara svaret.

  huva…. jag skulle aldrig kunna leva så..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Matz G för kloka funderingar. Länken är bruten, men du menar nog den här.

   Radera
 2. Jag tror inte han fick en mening rätt, så jag väljer att fokusera på den dummaste;

  "Och självklart går det inte att lika lätt mobilisera resurser för att ta fram nödvändig evidens för ej patenterbara naturliga preparat."

  Jaså?

  https://en.wikipedia.org/wiki/10:23_Campaign
  https://en.wikipedia.org/wiki/Studies_on_intercessory_prayer
  http://news.harvard.edu/gazette/2005/09.22/11-alien.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som något som borde falla inom offentlig forskningsfinansiering.

   Och i den utsträckning det är ett problem så är inte lösningen att dumpa över hela evidensproblematiken på patienter och anhöriga.

   Radera
  2. "Låter som något som borde falla inom offentlig forskningsfinansiering.

   Och i den utsträckning det är ett problem så är inte lösningen att dumpa över hela evidensproblematiken på patienter och anhöriga."

   Ja, ett sjukhus som inte ger adekvat vård är ju inte värd namnet. Då kan vi lika gärna ha häxdoktorer och demon-fördrivar-ritualer.

   Trots detta och med risk för att spåra ur lite vill jag nog faktiskt ändå stå upp för vår rätt att vara irrationella.

   Ta till exempel EPA-rapporten om fracking;
   http://arstechnica.com/science/2015/06/epas-draft-of-four-year-fracking-study-finds-no-inherent-water-risks/

   Det finns informationsgap där tillräckligt stora att köra en stjärnkryssare (http://starwars.wikia.com/wiki/Imperial_II-class_Star_Destroyer) genom:
   "the report doesn’t extend to ... local air quality concerns"
   "While most of the chemicals used in each well are being disclosed on the Frac Focus website, the report says that over 70 percent of wells still withheld at least one chemical as a “trade secret.”"
   samt en brist av många som arstechnica inte tog upp, risken för sprickor i senare skede (10, 20, 30, 40 år senare... det kanske låter som lång tid för oss, men som alla som rotat genom ett kemikalieskåp vet är det inte lång tid för en kemikalie som är relativt stabil).

   Tänk om våra upplysta teknokrater då bara ser det här:
   "We did not find evidence that these mechanisms have led to widespread, systematic impacts on drinking water resources in the United States. ... The number of identified cases, however, was small compared to the number of hydraulically fractured wells."
   Jag skulle hata ifall riksdagen hindrades från att förbjuda fracking därför att förbudet inte var evidensbaserat.

   Och då har vi inte ens gått in på den rent moraliska aspekten av teknokrati; även irrationella människor röstar och betalar skatt. Vill de nu absolut forska på UFO-kidnappningar, ja men vad fan... alltså de borde ju inte få några enorma summor, men en professor i parapsykologi sådär kan vi väl bjuda på?
   Eller problematiken med om korruption eller partiskhet skulle få fäste i en mäktig över-demokratisk teknokratisk organisation, se 3:34 i https://www.youtube.com/watch?v=hmuF3SJhWI4 för ett förklarande exempel.

   Nu är det väl turligt nog som så att vi i Sverige bestämt att vården ska vara evidensbaserad, men vad om vi beslutat något annat? På något sätt vill jag säga att vi inte skulle kunna acceptera att offentliga medel läggs på kranvatten utspätt med kranvatten för 1000 kr flaskan men hur kan jag säga det och samtidigt vilja behålla min irrationella rätt att ej tillåta fracking?

   Hela problematiken löses egentligen att vi måste lita på att den röstande individen bestraffar (bokstavligen) dumma politiker, så som KD var paria tills de lade frågan om att förbjuda aborträtten på hyllan. "Vem dömer domaren?" Folket, typ demokrati etc. Men det moderna medielandskapet gör att gemene man kanske inte är men däremot beter sig som en vettvilling, t ex i klimatfrågan. Och symboliskt nog har KD dammat av förbud mot aborträtten.

   Vilket leder till varför en bunt nationalekonomer tuggar fradga på DN;
   http://www.dn.se/debatt/kunskap-maste-ga-fore-ideologi-och-populism/

   Men personligen ser jag hellre motkrafter mot fördummningen av folket, typ det ni gör här på UI, än den teknokrati som föreslås.

   Radera
 3. Nytt på "Klimatupplysningen": Olav Gjelten föreslår i en kommentar att man ska skriva fejkade debattartiklar till tidningar "där vi utger oss för att vara så fanatiska miljö- och klimataktivister att folk äntligen tvingas att reagera."

  Ett djupt ohederligt förfarande som dock möts med bifall från flera andra personer (däribland signaturen "Gustav" ).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller "Klimatupplysningen" på att förvandlas till en sekt? Att uppmana sina medlemmar att använda ohederliga metoder i sin kamp "för sanningen", Det är ett varningstecken..

   Radera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet