11 dec. 2016

Alternativa verkligheter

Klicka på bilden för att komma till videon.
Många Trump-väljare verkar leva i en alternativ verklighet. Det visar en opinionsundersökning från Public Policy Polling. MSNBCs Rachel Maddow i videon ovan (klicka på bilden) redovisar en del av de stundtals bisarra missuppfattningar och åsikter som många Trump-väljare har enligt undersökningen. T ex så tror 40% av dem att Trump fick flest röster i valet - i verkligheten fick Clinton över 2 miljoner röster mer. Och 29% av dem tycker inte att röster från Kalifornien, en av USAs mest liberala delstater, ska räknas med när man beräknar det totala röstutfallet. 14% av Trumps väljare tror att Clinton m fl driver ett pedofilnätverk utifrån en Pizzeria i Washington D.C. (Pizzagate), och 32% är osäkra.

Det här är resultatet av åratal av desinformation och propaganda, från Fox News, från högervridna radiostationer över hela USA, och från "nyhetssajter" som Drudge Report och Breitbart. Man har samtidigt försökt skrämma bort folk från "main stream media" som visar en annan och mer balanserad bild av verkligheten. Etablerade media har visserligen sina brister och det är bra att ha ett kritiskt förhållningssätt. Men det är inte vad Amerikanska högern eftersträvar: i stället vill man hålla kvar folk i den egna desinformationsbubblan. Trump höll veritabla hat-sessioner mot närvarande journalister på en del av sina valmöten. Det republikanska partiet har blivit allt mer beroende av en fördummad väljarkår som villigt stoppar i sig all propaganda som man serveras, och detta har kulminerat i Trumps kampanj och valseger.

Det finns stora likheter med klimatförvillarna. Även de bygger upp en alternativ verklighet utifrån en politisk ideologi. Man misstror både etablerade medier och vetenskapliga tidskrifter och organisationer och hämtar istället mycket av sin "information" från lobbygrupper och konservativa tankesmedjor samt från rena antivetenskapliga dårbloggar som WattsUpWithThat och Hockeyschtick. Man hetsar mot klimatforskare och hejar på politisk förföljelse av dessa. Man framför allehanda konspirationsteorier och pseudovetenskap. Sanningen är tyvärr inte något som hålls särskilt högt inom dessa kretsar.

Dessa likheter är inga tillfälligheter - den amerikanska högern har prånglat ut klimatförvillelse en lång tid, och de senaste åren har de flesta vetenskapligt orienterade politikerna drivits ut ur det republikanska partiet bl a av den anti-intellektuella Tea-Party-rörelsen. Trump, som sannolikt kommer att vara den minst vetenskapligt kunniga presidenten i modern tid, liksom den minst läskunniga, har tagit till sig detta. Som chef för Amerikanska Miljövårdsverket (EPA) ämnar han utse Scott Pruitt, justitieminister (Attorney General) i Oklahoma och inbiten motståndare till miljövård. Trumps utrikesminister blir troligen Rex Tillerson, som för närvarande är chef för ExxonMobil, ett av världens största oljebolag som bl a har avtal om att borra i ryska Arktis. Den verksamheten ligger visserligen nere nu p g a de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland, men med tanke på Trumps och Tillersons goda öga till Putin och Ryssland kan den kanske snart komma igång igen. Det är en viss ironi att det är den smältande arktiska isen som ger nya tillfällen till oljeborrning i regionen.

Många klimatförvillare verkar se Trump som en frälsare, som mannen som ska rädda världen från de inbillade konspirationerna och skapa ett lyckorike med olja och kol. På den svenska klimatförvillarbloggen Klimatupplysningen (sic!) har man haft rena hyllningsinlägg om honom. Klimatförvillare ligger ofta långt till höger politiskt - även så i Sverige - och Trumps rasism, unkna kvinnosyn, mobbarmentalitet och ständiga ljugande verkar man ha överseende med eller kanske rent av uppskatta.

Men medan dessa individer lallar runt i sina fantasivärldar så kommer den riktiga världen att fortsätta enligt naturens lagar.  Atmosfärens koldioxidhalt kommer att fortsätta stiga och kommer långsiktigt att ta den globala temperaturen med sig. Människor, djur och växter kommer att fortsätta skadas av föroreningar. Men samtidigt är det viktigt att alla rationella människor - i USA, Sverige och resten av världen - som förstår och uppskattar vetenskapen och som kan tänka längre än näsan räcker fortsätter att kämpa för ett stabilt klimat och en ren miljö.

4 kommentarer:

 1. Man väntar på den dagen då Trump avslöjar att han bara bluffat sin väg till att bli president, så han kan ta tag i allt och genomföra det som Al Gore tänkte göra.. lär få vänta förgäves dock..

  SvaraRadera
 2. @ Uppsala

  Efterat Putin hadde smilt og applaudert for Rex Tillerson kom nyheten om at trump kanskje ikke vil ha tillerson allikevel. (Jeg hadde sett det som et mulig godt valg)

  Så har vi sakene med russisk hacking av valget. Der synes FBI og CIA å være diametralt uenige. Jeg må si at verken CIA eller FBI har kapasitet til å holde rede på alt slikt, og det at de opererer i skjul gjør dem særlig tvilsomme. Da er det i regelen ens egen udugelighet man har å skjule.

  Så konstaterer vi at både Oprah Winfrey og Obama og Al Gore har gått varmt inn for Trump og anbefalt ham.

  Da lurer jeg til sammen på om han kanskje driver et dobbeltspill og ikke er helt seriøs men heller har bakgrunn i show og hotelldrift og opererer videre i samme stil.

  Han får dem til å svette og setter grå hår i hodet på andre der borte ved konsekvent å oppføre seg u- fint og reglements- stridig. Det er klassisk fyrstelige manerer som en slik vellykket Mogul må ha, foruten hans offisielle skjørtejegeri (Se Don Giovanni av Mozart).

  Så jeg ser tingene an og føler meg ikke så sikker på at han vil bli president i det hele tatt, og i mellomtiden vil han ha blamert "systemet" ganske grundig.

  Tingene er anspent, det er sikkert. Men for at det skal skje noen vesentlig endring i form av systemskifte så må det unge krefter til. Det går ikke med slike gamle forkalkede grukker og griser Han høver mer i en adskillig mindre rolle som lokal "Santa". Jeg tror ikke han vil ha noen framtid i rollen som president med mindre USA nå vil ha en klassisk fyrste og eneveldig konge. (Som er akkurat hva han har scoret på å vise at han er)

  Jeg tror vi heller nå skal gå inn for å feire jul og vintersolverv på høvelig vis og beskikke vårt eget hus.

  SvaraRadera
 3. Det tar ju några dagar för fysiska tidningar att anlända, men nu är Nature nr 7632 (8.12) på köksbordet. Phil Williamson (University of East Anglia) har i detta nummer en läsvärd kolumn kring ett ständigt återkommande ämne under titeln "Take the time and effort to correct misinformation" - dvs. att även efter publicering av rapporter, vara tvungen att följa med och vid behov argumentera när falsk information och lögner sprids i media (främst tönt-sidor på nätet). Han frågar även efter ett organ som skulle försöka se över spridningen av lögner.

  Brandolinis lag är en svår nöt att knäcka. "The amount of energy needed to refute bullshit is an order of magnitude bigger than to produce it."

  SvaraRadera
 4. USA-valet liksom Brexit-omröstningen antyder att "demokratiska val" fått en ny obehaglig dimension. Sociala medier och andra nätaktiviteter med inget eller otydligt ansvarsförhållande kan utnyttjas påverkande och avgöra valutgångar. Diktaturers maktutövande sträcker sig bortom den egna gränsen. Oerhört bekymmersamt, "demokratiernas fria val" kan vara ett minne blott.

  Hur det verkligen kommer sig att engelsmännen valt att lämna EU eller att en ryssvänlig och klimatförnekande administration är på väg in i vita huset får vi nog aldrig veta men att detta får konsekvenser råder det ingen tvekan om. Vilka kan bara framtiden ge besked om men det rör begreppet demokrati och människors möjligheter till yttrandefrihet och val.

  Verkligen mycket bekymmersamt, finns det tex fler valutgångar vi borde granska närmare? Befinner vi oss redan mitt i en ny form av krig där någon gjort långt större landvinningar än vad andra förstått?

  SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet