2 feb. 2011

Åh nej, ännu mer Stockholmsinitiativet på Newsmill

Jag vet att det börjar bli tjatig med Stockholmsinitiativets härjningar på Newsmill sedan de vann Vetenskap och Folkbildnings förvillarpris, så ni får ursäkta det här inlägget. Men nu har docent Göran Ahlgren, Stockholmsinitiativets generalsekreterare men kanske mest känd för att ha spridit felaktiga påståenden om klimatforskaren Phil Jones, än en gång bevisat hur välförtjänt den utnämningen var. Ahlgren skriver bl a:
Bedömningen om vad vi vet om klimatet är Wolodarskis egen, inte ens FN:s klimatpanel IPCC är så tvärsäker. Där nöjer man sig med att omvandla 100 % vetenskaplig osäkerhet till 90 % politisk sannolikhet. Vad ingen kan förklara eller förutse är klimatets naturliga variationer. Så länge vi inte kan det, kan vi inte heller urskilja någon mänsklig påverkan. IPCC-forskarnas huvudsats "Vi har ingen annan förklaring!" betyder i klartext "Vi vet inte!".
Ahlgren lyckas i detta stycke fånga själva förvillandets essens: osäkerhet innebär att vi inget vet, och dessutom är det politiserat. Och som slutknorr kommer idén att beviset för mänsklig påverkan främst handlar om att vi inte har någon annan förklaring, vilket rent ut sagt är nonsens.

Liksom för att understryka var han har lärt sig den visan så fortsätter Ahlgren direkt med att hänvisa till själva förvillar-nestor S Fred Singer, vars insatser ni kan läsa om i Oreskes och Conways bok Merchants of Doubt.

3 kommentarer:

  1. Intet nytt på förvillarfronten, alltså...
    Bra ändå att ni tar upp det!

    SvaraRadera
  2. Det två första kommentarerna till Ahlgrens inlägg pekar effektivt ut övriga fel som Ahlgrens gör sig skyldig till. Det är en hel del...

    SvaraRadera
  3. Man kan lätt misstänka att Göran Ahlgren försummat denna information om de globala havsnivåerna.
    Förklaringen är nog inte mer komplicerad än att budskapet inte föll herr Ahlgren i smaken.

    De globala genomsnittliga havsnivåerna är en av de viktigaste indikatorerna på att läsa av klimatförändringarna. Den innehåller effekter från flera olika delar av klimatsystemet.
    Noggrann övervakning av förändringar i den genomsnittliga nivån i haven, särskilt genom användning av höjdmätning av satelliter är mycket viktigt, inte bara för att förstå klimatet utan också de samhällsekonomiska konsekvenserna av stigande havsnivåer.

    http://www.aviso.oceanobs.com/en/news/ocean-indicators/mean-sea-level/

    // Marcus

    SvaraRadera

Tips: Använd gärna signatur när du kommenterar. Det underlättar samtalet